KovacMRM.GIF

ВБА прикупља доказе о Тачију

30. 12. 2010

 ВБА прикупља доказе о Тачију

АУТОР: М. Р. М.

Београд - Војнобезбедносна агенција прикупља податке у вези са злочином трговине људским органима на Косову и Метохији. Све прикупљене податке ВБА ће доставити државној делегацији Србије пред одлазак на заседање Парламентарне скупштине Савет Европе 25. јануара - рекао је јуче директор те агенције Светко Ковач на седници Одбора за безбедност Народне скупштине.

Ковач је уједно напоменуо да ће српско Тужилаштво за ратне злочине, коме су предати сви подаци до којих је ВБА дошла, одлучити да ли су прикупљене информације валидне.

Ковач је нагласио и да се од 1999. године до данас континуирано ради на прикупљању података, али да оно до чега се дошло није било довољно за процесуирање. До доказа није лако доћи јер су, између осталог, неки сведоци, због страха, одустали од сведочења, истакао је Ковач, додавши да ВБА нема класичан досије премијера Косова у оставци Хашима Тачија.

Подносећи шестомесечни извештај о раду ВБА, Ковач је рекао да нема опасности од угрожавања безбедности у Рашкој области, као ни опасности од угрожавања објеката Војске Србије, а да највећа претња остаје Косово, иако је ситуација стабилна. Одбор је усвојио извештај већином гласова, а изабрао је и новог председника Душана Бајатовића из СПС.

 

 Ковач је на седници скупштинског Одбора за одбрану и безбедност рекао да је та агенција прикупљала податке о томе и све предала Тужилаштву за ратне злочине, које одлучује о томе да ли су те информације валидне.

 

“Од 1999. године до данас континуирано се ради на прикупљању података, али оно што смо прикупили није било довољно за процесуирање”, рекао је он и додао да је у току предистражни поступак и да су сви подаци до којих су дошлеВБА и друге агенције предати Тужилаштву за ратне злочине. Ковач је казао да је до доказа тешко доћи јер су, између осталог, због застрашивања неки сведоци одустали од сведочења.Он је нагласио да од те агенције нико није тражио оригинална документа за истрагу и да ВБА нема класичан досије премијера Косова у оставци Хашима Тачија.Одбор за одбрану и безбедност усвојио је извештај о раду ВБА за период од 1. маја до 1. новембра 2010. године.

 

 Oбјављено у секцији: ВБА у медијима

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас