Одбор: ВБА није прекршила ниједан закон

29. 01. 2015

Одбор: ВБА није прекршила ниједан закон

 

Војнобезбедносна агенција није прекршила ниједан закон, а Заштитник грађана Саша Јанковић није пружио ваљане доказе да су прислушкивани синдикални лидери, поједини страначки прваци и носиоци тужилачких и судских функција, најважнији су закључци Одбора за контролу служби безбедности. 

Како је председник Одбора Момир Стојановић рекао новинарима по завршетку скоро шесточасовне седнице тог тела, такође је закључено, поводом захтева Јанковића да му министарство одбране и ВБА доставе сазнања у вези са инцидентом који се догодио на Паради поноса и пребијањем брата премијера Андреја Вучића, да се не ради ни о чијој злој намери већ о различитом тумачењу закона.

"Одбор је закључио да није у питању зла намера Министарства одбране ни омбудсмана, већ да се ради о различитим тумачењима законске регулативе и позивања на одредбе ЗКП-а", рекао је Стојановић и додао да је Одбор позвао Заштитиника да убудуће, уколико наиђе на неку неправилност, најпре обавести надлежне, а потом са тим изађе у јавност.

"Свако излажење у јавност доводи до беспотребног узнемиравања јавности и наноси штету и нарушава углед институција", истакао је он. 

Стојановић је додао да је Одбор утврдио да ВБА није незаконито узела изјаве очевидаца и снимке са камера, већ да је све учинила у складу са законом.

Он је поновио да ће Јанковић и даље моћи да обавља своју дужност и да ће му бити омогућено да изврши контролу рада ВБА.

Гашић је изјавио да ни Министарство одбране ни ВБА неће ускратити право омбудсману да контролише њихов рад, али је поновио да документацију коју му је затражио заштитник грађана Саша Јанковић не може да достави без сагласности Тужилаштва. 

ВБА не прислушкује никога, изјавио је Гашић, захваливши омбудсману што је то и сам потврдио и тиме скинуо "љагу с официра", а Јанковића је позвао да дође у конролу војних служби безбедности. 

"Наша врата су вам увек отворена", поручио је Гашић Јанковићу на седници Одбора за контролу служби безбедности на којој је се говори о инциденту за време Параде поноса у којем је претучен брат премијера Андреј Вучић.

ТАНЈУГ

Сајт Министарства одбранеOбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас