САОПШТЕЊЕ

28. 12. 2010

 

САОПШТЕЊЕ

о подношењу извештаја Одбору за одбрану и безбедност

28.12.2010.

 

 

  На данашњој седници Одбора за одбрану и безбедност Скупштине Републике Србије  усвојен је Извештај о раду Војнобезбедносне агенције за период од 1. маја до 1. новембра 2010. године.

 

   Представљајући Извештај о раду, директор ВБА Светко Ковач је рекао да је Војнобезбедносна агенција у протеклих шест месеци успешно реализовала све планске и ванредне задатке.

  

  У извештају се наводи да највећу претњу и даље представљају безбедносни проблеми који се односе на самопроглашену независност Косова и Метохије, организовани криминал и корупција, делатност страних обавештајних служби, као и поједине екстремистичке групе.

 

  Директор ВБА је рекао да је безбедносна ситуација на југу Србије релативно стабилна, али и даље постоје индикатори који указују на могућност усложавања ситуације. Поред постојања криминално-терористичких група, присутни су сецесионистички захтеви, захтеви за демилитаризацију овог простора, као и друге активности неких екстремистичких удружења и група.

 

   На простору Рашке области нема индикатора непосредног угрожавања јединица и објеката ВС. На овом простору знатно је порасло поверење у Војску Србије. На то указује чињеница да је број професионалних војника Бошњака у односу на прошлу годину повећан десет пута.

 

   Ангажујући се на спречавању корупције, Војнобезбедносна агенција је у сарадњи са надлежним тужилаштвом и Војном полицијом документовала и у три случаја спречила криминалну делатност 14 лица. Два случаја односе се на корупцију у области здравства и један случај у области војне обавезе.

 

 ВБА је пружила значајну подршку Министарству унутрашњих послова и Министарству рада и социјалне политике у разјашњавању и документовању злоупотребе већег броја корисника борачко-инвалидске заштите и накнаде штете од Министарства одбране Србије. За ова лица су прибављани докази да су та права остваривали на основу фалсификоване медицинске документације. Заједничком акцијом надлежних органа спречено је наношење велике штете буџету Србије.

 

  Представљајући извештај, Ковач је истакао да ни у протеклих шест месеци, као ни у 2010. години није се дошло до податка да су припадници МО и ВС били укључени у скривање хашких оптуженика.

 

  У извештају који је достављен Одбору за одбрану и безбедност детаљно су обрађени резултати рада унутрашње контроле. Ангажовањем унутрашње контроле и на основу других сазнања није се дошло до података о нарушавању законитости рада и злоупотреба овлашћења припадника ВБА.

 Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас