sastanak.gif

САОПШТЕЊЕ

28. 06. 2012

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

  

У седишту Војнобезбедносне агенције 26. јуна 2012. године одржан је састанак представника Војнобезбедносне агенције и представника правосудних органа Републике Србије.

 

Састанку су присуствовали: министарка правде, републички јавни тужилац са заменицима, тужилац за организовани криминал, тужилац за ратне злочине, представници Врховног касационог суда, представници Виших судова у Београду, Нишу и Краљеву и заменица председника Вишег суда у Новом Саду, истражне судије Вишег суда у Београду и Новом Саду, представник Безбедносно-информативне агенције и генерални инспектор служби, а испред Војнобезбедносне агенције директор и заменик директора са помоћницима.

 

На састанку су разматрана питања измена и допуна Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији у односу на примену посебног поступка и мере „тајни електронски надзор телекомуникација и информационих система ради прикупљања података о телекомуникационом саобраћају и локацији корисника, без увида у њихов садржај“.

 

Уставни суд Републике Србије је на седници одржаној 19. априла 2012. године донео одлуку да одредбе члана 13. став 1, у вези са чланом 12. став 1. тачка 6) и члана 16. став 2. Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији нису у сагласности са Уставом. Ступањем на правну снагу ове одлуке 1. јуна 2012. године, службе безбедности Републике Србије не могу користити ову меру док се не донесу измене и допуне Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији по којима би се наведена мера примењивала искључиво на основу одлуке суда.

 

У вези са тим разматране су процедуре у којима би одлуку доносио Виши суд, што је прихваћено као једно од могућих решења.

 

На крају састанка је закључено да Војнобезбедносна агенција настави активности у циљу што бржег покретања иницијативе за измене и допуне Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији којима је уређена ова проблематика. Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас