VBA godisnjica.gif

РТС, Деценија рада ВБА

27. 12. 2013

 

 Војно безбедносна агенција обележила десет година од када је почела да ради под тим именом. Агенција реформисана у савремену контраобавештајну службу, која је успешно решавала безбедносне проблеме, изјавио директор ВБА Светко Ковач.

 

Пре десет година Војно безбедносна агенција почела је да ради под тим именом, а како је рекао њен директор Светко Ковач, реформисала се у савремену контраобавештајну службу и истовремено успешно решавала безбедносне проблеме.

На свечаности у Великој ратној сали Старог генералштаба Ковач је напоменуо да је према војној служби безбедности, у време када је пре више од десет година почела њена трансформација у ВБА, постојало неповерење у јавности, али да се та слика променила што је и био један од приоритета.

Међу проблемима и задацима које је ВБА решавала у време трансформације Ковач је навео оне проистекле из једностраног проглашења независности Косова, борбу против организованог криминала и активности у сарадњи са Трибуналом у Хагу.

"Уложили смо велике напоре да докажемо да Војска и Министарство одбране не учествују у скривању хашких оптуженика", рекао је Ковач.

Ковач је рекао и да је унапређен начин пријема и усавршавња кадрова и да је агенција, поготово у последних неколико година, опремљена савременим средствима, као и да је изграђена доктрина на основу најбољих искустава станих служби и сопственог истуства.

Говорећи о новим изазовима, који стоје пред агенцијом, Ковач је посебно истакао сајбер претње.

Ковач је указао да је за успешно функционисање безбедносно-обавештајног система неопходна сарадња свих њених делова, за коју је рекао да је на високом нивоу.

 

Министар одбране Небојша Родић посебно је изразио задовољство што се остварује цивилна контрола рада ВБА и нагласио потребу за још већом сарадњом са цивилним сектором.

Родић је рекао да су промене евидентне и да то професионалци виде, и пожелео ВБА да још више напредује.

На свечаности су додељене и плакете за успешну сарадњу, начелнику генералштаба Љубиши Диковићу, највишим представницима Безбедносно- информативне агенције, судства, Тужилаштва за организовани криминал, Тужилаштва за ратне злочине, скупштинског Одбора за контролу служби безбедности, заштитнику грађана.

ПОГЛЕДАЈТЕ ГОВОР ДИРЕКТОРА КОВАЧАOбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас