monografija .gif

Промоција монографије „Војна служба безбедности у Србији“

27. 06. 2013

 Промоција монографије „Војна служба безбедности у Србији“

 


У Свечаној сали Дома Војске данас је представљена монографија „Војна служба безбедности у Србији“, аутора Светка Ковача и Ирене Поповић Григоров. Монографија је израз жеље Војнобезбедносне агенције да прикаже историјски пут и највеће проблеме којима се служба бавила у најтежим временима, али и воље да отвори врата широј јавности и открије неке од својих добро чуваних тајни.

Како је истакао Светко Ковач, један од аутора и директор ВБА, књига пружа прилику да се сагледа историјски развој војне службе безбедности, делокруг и надлежности, механизми контроле, организацију и руковођење и друга питања од значаја за њен рад. 

 
- У монографији је наведено неколико интересантних случајева, као и сегменте неких од њих, или смо повезивали неке сличне теме, као што су прикази како је служба безбедности пресецала везе између агената и обавештајних служби. То даје једну веома интересантну лепезу како је све изгледало од првих дана до модерних времена – нагласио је Ковач, указујући да је и оно што ово дело чини јединственим и чињеница да су скоро сва документа и подаци који су у њој објављени из архива ВБА први пут  доступни јавности. 

Он је, такође, изразио очекивање да ће то дело бити интересантно и стручној и широј јавности, али и инспирација за многе истраживаче који ће моћи да анализирају улогу и утицај војне службе безбедности у појединим преломним историјским тренуцима. 
 У жељи да се склопи целовита слика о развоју војне службе безбедности у Србији, коју су увек пратиле тајне и мистерије, према речима Ирене Поповић Григоров, аутори су пошли од делића мозаика и фрагмената догађаја који су расути у времену. 

- Оно што ову књигу чини другачијом је то што смо у њој први пут јавно, на основу аутентичних докумената, приказали неколико најзначајнијих операција које је водила та служба, као и то што смо издвојили неке карактеристичне случајеве агентурног деловања за потребе страних обавештајних служби, деловање илегалних терористичких и других организација у војсци, спречавање убацивања шпијунско- диверзантских група у земљу, као и терористичке делатности албанских сепаратиста на Косову и Метохији деведесетих година прошлог века – истакла је Поповић Григоров додајући да је за јавност, можда, најзанимљивији део који се односи на досијее који су настали као резултат рада војне службе безбедности која се чувају у специјализованом војном архиву, од којих су најстарија из времена Гестапоа. Важан део монографије, указала је, посвећен је људима чији је рад обележио ту службу, и у чијим животним причама и судбинама је садржана права историје службе.

Говорећи о историографској вредности књиге, рецензент историчар др Бојан Димитријевић је изразио посебно задовољство што је био у прилици да ради на историјској грађи која је до тада није презентована јавности.

- Монографија је право откриће у области војне историографије на овим просторима, и она ће имати више читања, јер ће је свако читати на свој начин. Реч је о избалансираној историји војнобезбедносне службе, која даје основу како је контраобавештајна служба постојала када служба безбедности, дефакто, није постојала – оценио је Димитријевић истичући да дело истовремено развејава низ појединих негативних стереотипа и  презентује ту службу данас, у новом и комплексном свету, у којем су нови изазови мета рада ВБА. 

Према речима директора Медија центра “Одбрана” потпуковника Славољуба Марковића, дело које бележи два века дугу историју војнобезбедносне службе богато је илустровано, и значајан је допринос у монографској едицији те издавачке куће.

На данашњој промоцији, поједине одломке из монографије  читали су глумци Лазар Ристовски, Иван Михаиловић и Драгана Дабовић. 

www.mod.gov.rs/sadrzaj.php

Video:

Monografija videoOбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас