ВБА: Војска не крије оптуженике

23. 02. 2010

ВБА: Војска не крије оптуженике

23. фебруар 2010. | 01:04 -> 19:11 | Извор: Б92, ТањугБеоград -- Директор ВБА Светко Ковач каже да се хашки оптуженици не крију у објектима Војске Србије, нити да у њиховом скривању учествују припадници Војске.

На питање да ли је Младић у Београду, Ковач је рекао да се Војнобезбедносне агенције (ВБА) не бави претпоставкама, а да се о резултатима потраге може говорити тек када се све акције заврше.

И док је била у току акција претресања куће Ратка Младића пред скупштинским одбором за безбедност извештај је подносио први човек војне тајне службе, Светко Ковач, иначе члан Акционог тима за проналажење хашких бегунаца.

Посланике није занимала потрага за Младићем, али новинари нису пропустили ретку прилику да ова питања поставе шефу ВБА.

"Претрес Младићеве породичне куће је редовна активност акционог тима чији је циљ проналажење релевантних доказа и других трагова", рекао је Ковач.

Ако не зна где је Младић , шеф ВБА зна где није, каже да нема података да се хашки бегунци крију у војним објектима, као ни да су припадници Војске на било који начин укључени у скривање тих особа.

Прошла година, према оцени ВБА, била је стабилна иако је на југу Србије повремено било проблема.

Посланике је ипак највише занимала активност да страних обавештајних служби.

Ковач је навео да се све обавештајне агенције, не само земаља чланица НАТО-а, баве "испипавањем пулса Србије", али да нема података да је нека покушала војним кадровима да наметне било какав став.

"ВБА сарадјује са обавештајним службама 50 земаља, али не са свима истим интензитетом и квалитетом", казао је он и напомено да је сарадња оставарена са свим службама суседних земаља, као и свих релевантних светских сила.

Упитан са којим медјународним организацијама ВБА сарадјује, он је навео да је то Обавештајна служба Кфора, преко које Агенција допуњава податке о органиузованим криминалним групама дуж граничних прелаза, које би могле да угрозе војну безбедност Србије.

Председника одбора Драгана Тодоровића занимале су и околности под којима је прошле погинуо пилот Раде Ранђеловић.

Ковач је рекао да је ВБА на захтев суда прикупила све податке у вези са тим случајем и доставила их Тужилаштву.

ВБА је добила и шефа унутрашње контроле Драгана Арсића, а очекује се и именовање генералног инспектора.Oбјављено у секцији: Интервјуи

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас