Политика, Тадић: Приоритет - безбедност грађана и државе

16. 11. 2010

Тадић: Приоритет - безбедност грађана и државе

  

Председник Србије Борис Тадић поздравља се са начелником Војнобезбедносне агенције (ВБА) Сретком Ковачем (Фото Танјуг)
 
БЕОГРАД – Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је приоритет над свим приоритетима безбедност грађана, оружаних снага и система одбране који треба да обезбеде сигурност читавој земљи.
 
Тадић је, на свечаности поводом обележавања Дана Војнобезбедносне агенције (ВБА), подржао реформске процесе спроведене у тој служби и систему одбране.
Он је нагласио значај рада ВБА за читав систем безбедности у земљи додајући да су у условима великих економских и глобалних финансијских поремећаја безбедносни изазови повећани.
Према његовим речима, зато је потребно да институције безбедности обављају свој посао са највећом могућом озбиљношћу.
„Због тога желим да вам честитам на процесу реформи не само у протеклој години већ практично током протекле деценије”, рекао је Тадић.
Он је додао и да је за нама велики посао у читавом систему одбране па и у реформи сектора безбедности у коме „затварамо једно поглавље у процесу реформи у коме су имали изузетне резултате”.
Тадић је честитао директору ВБА Сретку Ковачу на спроведеним реформским процесима, посебно имајући у виду контекст свеукупних одбрамбених реформи наше земље.
Он је указао и да, током протекле деценије, нисмо никад били у прилици да извршимо опремање оружаних снага и ВБА, имајући у виду технолошки напредак који постоји свуда у свету и изазове са којима се суочавамо.
Тадић је рекао и да је разлог за то светска економска криза која је 2008. године погодила и Србију, и из које још нисмо изашли, али и да има наговештаја бољих дана.
Он је поновио да ћемо имати врло тешку и комплексу 2011. годину. Тадић је истакао да „то не значи да мерама економске политике и консеквентно томе мерама у домену безбедности не можемо одржати стабилност друштва и обезбедити перспективу да у годинама које долазе буде све боље”.
Председник је изразио и уверење да ће 2011. бити година „када се, економска криза и све наше тешкоће, на неки начин, смањују”.
„Нећу да кажем да сви проблеми нестају, али се суштински смањују и отварају се перспективе”, рекао је председник Србије, додајући да смо „издржали најтеже, а потребно је издржати још једну годину”.
Тадић је изразио уверење да ће након тога, ако будемо спроводили мере економске политике које су планиране, уколико сви радимо свој део посла, доћи бољи дани за наше грађане и за земљу.
„Грађани ће тај бољитак осетити за десет, 12 или 15 месеци. Отвара се перспектива кудикамо бољег живота него у претходне две године”, рекао је он, истичући да је и у тешком времену било позитивних резултата, као и да они, ускоро треба да уследе.
Према његовим речима, позитивни резултати треба да уследе ових дана у домену образовања, инвестицијама, у борби против корупције и организованог криминала...
„Тешкоће су још испред нас али грађани треба да знају да имамо план како да их решавамо у времену које је испред нас и како можемо да изађемо из кризе”, рекао је он, одајући признање припадницима ВБА на успешном раду.
Ковач је нагласио да се овогодишње обележавање дана ВБА поклапа са завршетком планских реформи које су започеле пре осам година.
Он је указао да је ВБА савремена војна контраобавештајна служба способна да заштити систем одбране Србије.
Ковач је додао и да се процес реформе ВБА наставља у складу са актуелним безбедносним изазовима.
Према његовим речима, паралелно са реформским процесима, ВБА је извршавала задатке безбедносне контраобавештајне заштите војске и Министарства одбране.
Директор ВБА је нагласио и да у систему одбране није било значајних безбедносних проблема а да су постигнути значајни резултати у сузбијању организоване криминалне делатности и корупције.
Према његовим речима, криминалне делатности и корупција у односу на бројност и последице немају висок ниво претње али да, „с обзиром на специфичност система одбране, захтевају енергично супротстављање”.
Обележавању Дана ВБА присуствовали су премијер Мирко Цветковић, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, директор Безбедносно информативне агенције Саша Вукадиновић, црквени великодостојници, припадници дипломатског кора и начелник Генералштаба Војске Србије Милоје Милетић.
Пријему у згради старог Генералштаба присуствовали су и министарка правде Снежна Маловић, представници тужилаштава, директор полиције Милорад Вељовић и бројне истакнуте личности из друштвеног и јавног живота.
Припадници ВБА су обележили свој дан, у знак сецања на 12. новембар 1839. године, када је донет први Војни закон - правни акт у коме су на целовит начин дефинисана питања безбедносне заштите војске.
Танјуг
објављено: 12.11.2010.Oбјављено у секцији: ВБА у медијима

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас