petar-cvetkovic.gif

ПОЛИТИКА, ИНТЕРВЈУ: ПЕТАР ЦВЕТКОВИЋ - Пратимо више случајева шпијунаже против Војске

12. 11. 2014

 ИНТЕРВЈУ: ПЕТАР ЦВЕТКОВИЋ, бригадни генерал, заступник директора Војнобезбедносне агенције

Пратимо више случајева шпијунаже против Војске

Случајеви сузбијања корупције нису окончани због штрајка адвоката. – Стране обавештајне службе занимају одбрамбена индустрија, међуармијска сарадња и спољна политика Србије

 

 Стање безбедности у Министарству одбране (МО) и Војсци Србије (ВС), као и на територији Србије, у целини је стабилно.Војнобезбедносна агенција (ВБА) и остале службе безбедности прате индикаторе могуће дестабилизације стања на Косову и Метохији, на југу централне Србије и у Рашкој области.Систем одбране, осим тога,може бити угрожен случајевима криминалне делатности,злоупотребе службеног положаја, односно корупције у области набавке и продаје, располагања пољопривредним земљиштем, примања мита и решавања статусних питања, као и проблемима у вези са заштитом тајних података и информационо-телекомуникационих система. ВБА се ефикасно супротставља свим тим проблемима, чиме значајно доприноси безбедности система одбранеСрбије, али и регионалној и глобалној безбедности, каже за „Политику”, у свом првом интервјуу медијима, бригадни генерал Петар Цветковић, заступник директора ВБА.

Генерал Цветковић пре доласка на ову функцију каријеру је градио у Војној полицији. Рођен је 1967. године у Земуну. Ожењен је и отац троје деце.

Имајући у виду спољнополитички положај Србије, да ли су Министарство одбране и Војска Србије под појачаним интересовањем страних обавештајних служби?

Интензитет и методологија рада страних обавештајних служби према систему одбране Републике Србије нису се много мењали. Стране обавештајне службе показују несмањено интересовање за наш систем одбране, а ВБА континуирано региструје одређене индикаторе њихове делатности и обавештајне наступе према припадницима МО и ВС.У тежишту њиховог интересовања били су реализација Бриселског споразума, ангажовање наших јединица у Копненој зони безбедности, планови опремања и модернизације ВС савременим наоружањем и војном опремом из иностранства и капацитети одбрамбене индустрије, безбедносно стање у потенцијално кризним подручјима (југ централне Србије, Рашка област), међуармијска сарадња, деловање исламског фактора на Западном Балкану али испољнополитичка оријентација наше земље.Војнобезбедносна агенција тренутно, на основу почетних индиција, али и података који указују на озбиљну претњу, разјашњава више случајева деловања страних обавештајних служби против Министарства одбране и Војске Србије.

Ако постоји обавештајно деловање према домаћем систему одбране, због чега нема хапшења и подношења кривичних пријава за шпијунажу?

Иако у последњих неколико година није било хапшења, ни подношења кривичних пријава за обавештајно деловање, то не значи да се на томе не ради. Напротив, једна од основних активности ВБА јесте супротстављање страним обавештајним службама. Међутим, осим предузимања видљивих мера, као што је подношење кривичних пријава, постоје и други начини пресецања шпијунаже, који су вишеструко кориснији за Републику Србију и систем одбране. Постављањем виших безбедносних стандарда и процедура за рад у систему одбране, драстично се смањује и ризик од наступа страних служби према нашим припадницима.

Можете ли навести пример неке акције ВБА спроведене у периоду откако сте на руководећем месту у служби?

Током ове године, Војнобезбедносна агенција је, у сарадњи са сродним службама и надлежним тужилаштвом, пресекла два случаја злоупотребе службеног положаја: први се односи на област набавке наоружања и војне опреме, а други на област продаје вишкова наоружања и војне опреме. У вези с тим, поднели смо кривичне пријаве против девет лица. У оба случаја је у току судски поступак.Осим тога, у сарадњи с Вишим јавним тужилаштвом у Београду, предузете су радње за окончање још два случаја с елементима корупције. Они још нису окончани јер тренутно не постоји могућност поштовања права на одбрану осумњичених лица због штрајка адвоката.

Какве су надлежности ВБА када је у питању заштита важних личности, да ли су то само највиши руководиоци у систему одбране?

Војнобезбедносна агенција у складу са Законом о ВБА и ВОА, Уредбом о одређивању послова безбедносне заштите одређених лица и објеката и препорука-закључака Бироа за координацију рада служби безбедности предузима мере безбедносне и контраобавештајне заштите одређених лица. То су највиши руководиоци у систему одбране, али ВБА, на основу препоруке Бироа за координацију рада служби безбедности може да штити и одређена лица изван система одбране.

Да ли је ВБА укључена у спречавање одласка добровољаца и плаћеника из Србије у ратове у Сирији и Украјини? Има ли међу њима бивших припадника Војске, каква ВБА има сазнања о организацији одлазака на ратишта у иностранству, а које се спроводи у Србији?

Политички проблеми у Рашкој области излазе из наше надлежности, али пажљиво пратимо дешавања у вези са све већим бројем лица која прихватају радикално тумачење ислама и одлазе на ратишта у кризним подручјима. То је проблем не само наше државе већ и целокупног региона. Повратници с ратишта који су радикално верски индоктринирани, војно оспособљени, па и под утицајем психичких траума које су тамо доживели, могу да буду инструментализовани и на нашој територији. За ВБА су кључна питања да ли су таква лица створила упориште у нашим саставима, има ли планова о евентуалним нападима на припаднике и објекте ВС и да ли припадници ВС одлазе у кризна подручја. Одговор на свако од ових питања је негативан.Кључ за решавање овог проблема је, као и у другим демократским земљама, доношење одговарајућих закона којима ће оваква појава бити санкционисана.

Шта подаци ВБА говоре о ситуацији у Копненој зони безбедности, недавно је било инцидената са жртвама, да ли су припадници Војске угрожавани?

Војнобезбедносна агенција стање на југу Србије посматра пре свега са становишта заштите састава Војске Србије и становништва и заштите Копнене зоне безбедности од могућег угрожавања са обе стране административне линије.Бесправна сеча шуме коју врше припадници наоружаних криминално-екстремистичких група с Косова и Метохије у последње време је представљала најчешћи узрок дестабилизације стања безбедности у Копненој зони безбедности.На предлог ВБА ВС је од представника Кфора, који обезбеђују административну линију на територији Косова и Метохије, захтевала да предузму конкретне мере на сузбијању ове појаве, тако да се после трагичних догађаја у септембру стање поправља.Ипак, треба имати у виду да криминалне групе неће престати с бесправном сечом шуме јер је у питању велики новац. У томе им на руку иду ,,косовске институције” које са своје стране не предузимају мере да спрече ову појаву. Осим тога, постоје сазнања да у тој криминалној активности учествују и одређени утицајни појединци и фирме с Косова и Метохије, што представља посебан проблем.

Повремено се чују иницијативе за обједињавање домаћих тајних служби, војних и цивилних, обавештајних и контраобавештајних. Шта мислите о томе?

Идеја о обједињавању служби није нова. У различитим земљама, у окружењу и шире, примењена су различита решења. Свако решење има своје добре и лоше стране. Сматрам да би требало покренути ширу експертску расправу у области безбедности како бисмо дошли до најприхватљивијег решења.

--------------------------------------------------------------------------------

Непријављена камера у „Краун плази” је снимала и звук

Последњих недеља безбедност премијера Александра Вучића, чији телохранитељи су из састава „Кобри”, јесте честа тема у медијима. Да ли је премијер безбедан, шта је ВБА утврдила у случајевима сукоба припадника Жандармерије и „Кобри” који су били уз брата премијера, као и у случају проналаска камере у просторији у београдском хотелу „Краун плаза” у којој је премијер требао да одржи састанке?

Оригиналан текстOбјављено у секцији: ВБА у медијима

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас