ИЗЛАГАЊЕ ДИРЕКТОРА ВБА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 12. НОВЕМБРА ДАНА ВБА

12. 11. 2013

 

ИЗЛАГАЊЕ ДИРЕКТОРА ВБА

ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 12. НОВЕМБРА ДАНА ВБА

12.11.2013.ГОДИНЕ

 

 

 

УВАЖЕНЕ ДАМЕ И ГОСПОДО,

ДРАГИ ГОСТИ,  

ХВАЛА ВАМ ШТО СТЕ ДОШЛИ ДА ЗАЈЕДНО ОБЕЛЕЖИМО 12. НОВЕМБАР – ДАН ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНЕ АГЕНЦИЈЕ.  

 

ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖАВАМО ЈЕДАН ЗА НАС ЗНАЧАЈАН ЈУБИЛЕЈ – ДЕСЕТ ГОДИНА ОД КАДА ЈЕ ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНА АГЕНЦИЈА ПРЕДСТАВЉЕНА ЈАВНОСТИ.   

 

ТО ЈЕ ПРИЛИКА ДА ИСТАКНЕМО РЕЗУЛТАТЕ РАДА СЛУЖБЕ, АЛИ И ДА СЕ ПОДСЕТИМО НА ЈЕДНУ СПЕЦИФИЧНОСТ ИЗ ИСТОРИЈЕ ВОЈНЕ СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ. ПРВА ВОЈНА СЛУЖБА БЕЗБЕДНОСТИ – КОНТРАОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА ИЛИ КОС ПОСТОЈАЛА ЈЕ САМО ДЕВЕТ ГОДИНА, ОД 1946. ДО 1955. ГОДИНЕ, А ОСТАЛА ЈЕ СИНОНИМ ЗА ВОЈНУ СЛУЖБУ БЕЗБЕДНОСТИ. ТАКО СУ И ОРГАНИ БЕЗЕДНОСТИ ЈНА, КОЈИ СУ ДЕЛОВАЛИ У ПЕРИОДУ ОД СКОРО ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА, ЧЕСТО НАЗИВАНИ КОС. ЗАШТО ЈЕ УПРАВО ТА СЛУЖБА ОСТАВИЛА ТАКО СНАЖАН ПЕЧАТ, ВЕРОВАТНО ЋЕ ОДГОВОРИТИ ИСТРАЖИВАЧИ ИСТОРИЈЕ СЛУЖБИ БЕЗБЕДНОСТИ.   

 

СЛИКА ЈАВНОСТИ О ВОЈНОЈ СЛУЖБИ БЕЗБЕДНОСТИ ПОЧЕЛА ЈЕ ДА СЕ МЕЊА ПОСЛЕДЊИХ ДЕСЕТ ГОДИНА, ОД КАДА ОНА ФУНКЦИОНИШЕ ПОД ИМЕНОМ ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНА АГЕНЦИЈА.

 

ПО ЧЕМУ ЈЕ ДАНАС ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНА АГЕНЦИЈА ПРЕПОЗНАТЉИВА И КОЈЕ СУ ЊЕНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ПО КОЈИМА СЕ СВРСТАВА У САВРЕМЕНЕ ВОЈНЕ КОНТРАОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ?   

 

ТО ЈЕ ПРЕ СВЕГА ЗАТО ШТО ЈЕ ОСНОВАНА И ФУНКЦИОНИШЕ У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ.   

 

ЗАСНОВАНОСТ НА ЗАКОНИМА, ПОШТОВАЊЕ ЗАКОНСКИХ И ПОДЗАКОНСКИХ НОРМИ И ПРОЦЕДУРА ЈЕДНО ЈЕ ОД ЗНАЧАЈНИХ КАРАКТЕРИСТИКА ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНЕ АГЕНЦИЈЕ.  

  

ЗА ОВАЈ ДЕСЕТОГОДИШЊИ ПЕРИОД НИСМО ИМАЛИ НИЈЕДАН СЛУЧАЈ ЗЛОУПОТРЕБЕ ОВЛАШЋЕЊА, А ОРГАНИ КОЈИ ВРШЕ НАДЗОР И КОНТРОЛУ СЛУЖБИ БЕЗБЕДНОСТИ ДАЛИ СУ ВРЛО ПОЗИТИВНЕ ОЦЕНЕ РАДА ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНЕ АГЕНЦИЈЕ.   

 

ТО ЈЕ ПРЕ СВЕГА РЕЗУЛТАТ ПРОФЕСИОНАЛИЗМА И ОДГОВОРНОСТИ ПРИПАДНИКА ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНЕ АГЕНЦИЈЕ, КОЈИ ПРЕДСТАВЉАЈУ ЈЕДАН ОД НАШИХ НАЈВЕЋИХ КВАЛИТЕТА. ПРИПАДНИЦИ ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНЕ АГЕНЦИЈЕ СУ СТРУЧНИ, ОСПОСОБЉЕНИ И ВИСОКОМОТИВИСАНИ ПРОФЕСИОНАЛЦИ, ШКОЛОВАНИ НЕ САМО У НАШЕМ ЦЕНТРУ ЗА УСАВРШАВАЊЕ КАДРОВА И ДРУГИМ ВОЈНИМ УСТАНОВАМА, НЕГО И У ВИСОКОШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА У ЗЕМЉИ И ИНОСТРАНСТВУ.   

 

ЗА УСПЕШНО ИЗВРШАВАЊЕ ЗАДАТАКА НЕОПХОДНА СУ САВРЕМЕНА ОПЕРАТИВНО- ТЕХНИЧКА СРЕДСТВА. ЗАХВАЉУЈУЋИ РАЗУМЕВАЊУ ДРЖАВНИХ ОРГАНА, ПОСЛЕДЊИХ ДЕСЕТ ГОДИНА УСПЕЛИ СМО ДА СЕ ОПРЕМИМО САВРЕМЕНОМ ТЕХНИКОМ И ДА ПРЕВАЗИЂЕМО СТАГНИРАЊЕ И ЗАОСТАЈАЊЕ У ОВОЈ ОБЛАСТИ КОЈЕ ЈЕ БИЛО КАРАКТЕРИСТИЧНО ЗА ПЕРИОД ОД 1990. ДО 2000. ГОДИНЕ.

  

УРЕЂЕН НОРМАТИВНИ ОКВИР, ЉУДСКИ РЕСУРСИ И ОПЕРАТИВНО-ТЕХНИЧКА СРЕДСТВА БИЛИ СУ ПРЕДУСЛОВ ДА ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНА АГЕНЦИЈА ДЕФИНИШЕ СВОЈУ ОПЕРАТИВНУ ДОКТРИНУ И ИЗГРАДИ МЕТОДОЛОГИЈУ РАДА КОЈА СЕ ПОКАЗАЛА ВРЛО ЕФИКАСНОМ У БЕЗБЕДНОСНОЈ И КОНТРАОБАВЕШТАЈНОЈ ЗАШТИТИ СИСТЕМА ОДБРАНЕ.  

 

ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНА АГЕНЦИЈА ЈЕ У ПРОТЕКЛОМ ПЕРИОДУ ПОСТИГЛА ИЗУЗЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ У СУПРОТСТАВЉАЊУ ОРГАНИЗОВАНОЈ КРИМИНАЛНОЈ ДЕЛАТНОСТИ, КОРУПЦИЈИ, ТЕРОРИСТИЧКИМ, ЕКСТРЕМИСТИЧКИМ И ДРУГИМ ПРЕТЊАМА СИСТЕМУ ОДБРАНЕ. ОТКРИВЕНА ЈЕ, ПРЕСЕЧЕНА И САНКЦИОНИСАНА ДЕЛАТНОСТ НЕКОЛИКО ОРГАНИЗОВАНИХ КРИМИНАЛНИХ ГРУПА И ВЕЋИ БРОЈ СЛУЧАЈЕВА КОРУПЦИЈЕ. НЕКИ СЛУЧАЈЕВИ, КАО ШТО ЈЕ СУПРОТСТАВЉАЊЕ ДЕЛОВАЊУ СТРАНИХ ОБАВЕШТАЈНИХ СЛУЖБИ, ИЗ РАЗУМЉИВИХ РАЗЛОГА, НЕ ЕКСПОНИРАЈУ СЕ У ЈАВНОСТИ ПА СЕ СТИЧЕ ПОГРЕШНА СЛИКА О ТОЈ ВРСТИ ПРЕТЊЕ И ДОМЕТИМА СЛУЖБЕ У ТОЈ ОБЛАСТИ.   

 

ЈЕДАН ОД КВАЛИТЕТА ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНЕ АГЕНЦИЈЕ ЈЕ САРАДЊА У ОКВИРУ БЕЗБЕДНОСНО-ОБАВЕШТАЈНОГ СИСТЕМА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ, И ТО СА ВОЈНОБАВЕШТАЈНОМ АГЕНЦИЈОМ, ВОЈНОМ ПОЛИЦИЈОМ И УПРАВОМ ЗА ОБАВЕШТАЈНО-ИЗВИЂАЧКЕ ПОСЛОВЕ ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ. НАРАВНО, ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНА АГЕНЦИЈА ПРВЕНСТВЕНО ШТИТИ ВОЈСКУ СРБИЈЕ И ЗАТО ОСТВАРУЈЕ ДОБРУ САРАДЊУ НА СВИМ НИВОИМА КОМАНДОВАЊА ОД БАТАЉОНА ДО ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ.   

 

ПОСЕБНО ЖЕЛИМ ДА ИСТАКНЕМ САРАДЊУ У ОКВИРУ БЕЗБЕДНОСНО-ОБАВЕШТАЈНОГ СИСТЕМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, И ТО ПРВЕНСТВЕНО СА БЕЗБЕДНОСНО-ИНФОРМАТИВНОМ АГЕНЦИЈОМ И МИНИСТАРСТВОМ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА, КАО И СА ДРУГИМ ДРЖАВНИМ ОРГАНИМА И ИНСТИТУЦИЈАМА, ПРЕ СВЕГА СА ТУЖИЛАШТВИМА И СУДОВИМА. 

 

ДАНАС ЈЕ ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНА АГЕНЦИЈА САВРЕМЕНА ВОЈНА КОНТРАОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА КОЈА У ОКВИРУ СВОЈИХ НАДЛЕЖНОСТИ И ЗАКОНСКИХ ОВЛАШЋЕЊА ЕФИКАСНО ШТИТИ СИСТЕМ ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЗНАЧАЈНО ДОПРИНОСИ БЕЗБЕДНОСТИ СВИХ ЊЕНИХ ГРАЂАНА.  

 

СВЕСНИ СМО ЧИЊЕНИЦЕ ДА ТРЕБА СТАЛНО ДА ПРЕИСПИТУЈЕМО И УНАПРЕЂУЈЕМО НАШЕ ОПЕРАТИВНЕ И ФУНКЦИОНАЛНЕ СПОСОБНОСТИ ДА БИСМО МОГЛИ ДА ОДГОВОРИМО САВРЕМЕНИМ БЕЗБЕДНОСНИМ ПРЕТЊАМА.  

 

ЖЕЛИМ ДА ИСКОРИСТИМ ОВУ ПРИЛИКУ И ДА СЕ ЗАХВАЛИМ СВИМА КОЈИ НАМ ПРУЖАЈУ ПОДРШКУ И ПОМОЋ У ИЗВРШАВАЊУ НАШИХ СЛОЖЕНИХ И ОДГОВОРНИХ ЗАДАТАКА.   

 

НА КРАЈУ, ЖЕЛИМ ВАМ ДА ПРОВЕДЕТЕ ПРИЈАТНО ВЕЧЕ У ДРУЖЕЊУ СА ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНОМ АГЕНЦИЈОМ.  

 

ХВАЛА ВАМ!Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас