"Вечерње новости", Ковач: ВБА и даље будна

12. 11. 2010

Ковач: ВБА и даље будна
Виолета ТАЛОВИЋ | 11. новембар 2010. 20:51 |
Светко Ковач, директор Војнобезбедносне агенције, говори за "Новости": Пратимо савремене трендове. Тајни надзор само по одлуци суда.
ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНА агенција данас је модерна и ефикасна војна служба безбедности, спремна да одговори савременим ризицима и претњама - каже у разговору за "Новости", Светко Ковач, директор ВБА, која је надлежна за безбедносне и контраобавештајне послове Министарства одбране и Војске Србије.
Данас, када ВБА обележава свој дан, као сећање на 12. новембар 1839, када је донет први правни акт у коме се дефинишу питања безбедносне заштите војске, наш саговорник обелодањује и завршетак планског дела реформи агенције.
* Које резултате реформе сматрате најзначајнијим?
- Издвајање војних служби из Генералштаба и њихово препотчињавање министру одбране најважнији је резултат првог дела реформског процеса. Такође, раздвајање контраобавештајне и војнополицијске функције, као и одузимање службама досадашњих полицијских овлашћења. Уведен је механизам надзора и демократске цивилне контроле. Посебно је значајна примена посебних мера, искључиво по одлуци суда. До сада су то одобравали министар одбране и начелник Генералштаба. У другом делу реформе заокружен је нормативно-правни оквир. Организационо, постигнут је висок степен оперативности и ефикасности.
 
СТАЛНА ПОСТАВКА

* Занимљиво је да сте поводом Дана ВБА први пут пред очи јавности изнели предмете и документа која сведоче о историји и раду војнобезбедносних служби?
- Да. У згради старог генералштаба у Београду ћемо, пред многобројним гостима, у петак отворити сталну поставку о развоју војне службе безбедности. Централни и, вероватно, најзанимљивији део изложбе односи се на деловање страних обавештајних служби према Војсци, у коме је приказан начин остваривања комуникације између агената Војске и страних обавештајних служби у чијем интересу су радили. Посебно су приказани начини преношења порука, од тајнописа, шифрованих писаних и других порука, радио-везе, па све до комуникације информатичким средствима.
* О којим посебним мерама је реч?
- То су мере тајног прикупљања података које имају превентивни карактер. Обухватају тајна снимања, документовање разговора, тајни надзор садржине писама и других стредстава телекомуникације, тајни надзор и снимање унутрашњости објеката осим стана.
* Реформа Војнобезбедносне службе започела је пре готово осам година. Зашто је реформа толико трајала?
- Суштинске реформе не могу да се изврше за кратко време. Када је прављен пројекат реформи, многи су мислили да службе морају брже да се мењају. Данас, када смо при крају реформског процеса, видимо да је то био врло реалан рок. На дужину реформи утицали су, пре свега, проблеми у функционисању и касније распад државне заједнице Србије и Црне Горе, изражени безбедносни проблеми и претње систему одбране. Све то је требало решавати паралелно са реформским процесима.
* Закон о ВБА који је усвојен прошле године, прецизно је утврдио надлежности Агенције?
- Законом је заокружен нормативно-правни оквир и био је од изузетног значаја за реформе унутар саме Агенције.
* Да ли реформу и нову улогу Агенције прати адекватно техничко-технолошко осавремењавање?
- Последњих година опремљени смо савременим оперативно-техничким средствима и системима и пратимо савремена дешавања у овој области. Уверен сам да ће се реформски процес наставити како би ВБА успешно извршавала задатке безбедносне и контраобавештајне заштите Министарства одбране и Војске Србије.
* У оквиру којих надлежности и у оквиру којих служби Агенција то ради?
- ВБА у свом саставу има део за операције, аналитику, подршку, унутрашњу контролу, као и центре ВБА који функционишу на територијалном принципу. Оваквим начином организације извршена је рационализација ВБА. У сложеним унутрашњим и међународним кретањима, у измењеном безбедносном окружењу, Војнобезбедносна агенција, као део обавештајног система Србије, ангажована је у превенцији, откривању и решавању многих безбедносних проблема.
 
ОБРАЗОВАЊЕ ПРИОРИТЕТ
 
* КОЛИКО је интересовање данас за рад у агенцији?
- Све веће. Ове године, на конкурсу за рад у ВБА, јавило се просечно по 16 кандидата за свако радно место, а један од услова био је најмања оцена 8 са основних студија.
Кадар је најважнији ресурс наше службе, знатно је промењена образовна структура, побољшан је ниво познавања страних језика, а наши стручњаци усавршавају се у земљи и иностранству.
 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:307323-Kovac-VBA-i-dalje-budnaOбјављено у секцији: ВБА у медијима

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас