dru-kovac_310x186.gif

Говор директора Светка Ковача поводом прославе Дана ВБА

12. 11. 2010

ГОСПОДИНЕ ПРЕДСЕДНИЧЕ,
ГОСПОДО ПОТПРЕДСЕДНИЦИ ВЛАДЕ,
ГОСПОДО МИНИСТРИ,
ГОСПОДИНЕ НАЧЕЛНИЧЕ ГЕНЕРАЛШТАБА,
ГОСПОДО ГЕНЕРАЛИ,
ДАМЕ И ГОСПОДО,
 
 
ВЕЛИКО МИ ЈЕ ЗАДОВОЉСТВО ДА ВАС ВЕЧЕРАС ПОЗДРАВИМ И ДА ВАМ СЕ ЗАХВАЛИМ ШТО СТЕ СЕ ОДАЗВАЛИ НАШЕМ ПОЗИВУ ДА ЗАЈЕДНО ОБЕЛЕЖИМО 12. НОВЕМБАР – ДАН ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНЕ АГЕНЦИЈЕ.
 
ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 12. НОВЕМБРА ЈЕ У ЗНАКУ ЗАВРШЕТКА ПЛАНСКОГ ДЕЛА РЕФОРМИ ВОЈНЕ СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ.
 
ДА ВАС ПОДСЕТИМ, ТЕ РЕФОРМЕ СУ ПОЧЕЛЕ 2002. И ЗАВРШАВАЈУ СЕ, ОВЕ 2010. ГОДИНЕ.
 
КАДА ЈЕ ПОЧИЊАО РЕФОРМСКИ ПРОЦЕС МНОГИ СУ СМАТРАЛИ ДА ЈЕ ТО ПРЕВИШЕ ДУГ ПЕРИОД И ДА СЕ ВОЈНА СЛУЖБА БЕЗБЕДНОСТИ МОРА МНОГО БРЖЕ РЕФОРМИСАТИ.
 
ТАДА СМО СМАТРАЛИ, А САДА СМО СИГУРНИ ДА ЈЕ ТО БИЛА РЕАЛНА ПРОЦЕНА И ДА СЕ СУШТИНСКЕ ПРОМЕНЕ НЕ МОГУ ИЗВРШИТИ ЗА КРАТКО ВРЕМЕ
 
ОЦЕНУ О РЕЗУЛТАТИМА ПЛАНСКОГ ДЕЛА РЕФОРМИ ДАЋЕ НАДЛЕЖНИ ОРГАНИ И СТРУЧНА ЈАВНОСТ, ОДНОСНО РЕЗУЛТАТИ КОЈЕ ЋЕ ВБА ПОСТИЗАТИ У ИЗВРШАВАЊУ СВАКОДНЕВНИХ ЗАДАТАКА.
 
СА НАШЕГ АСПЕКТА МОЖЕМО РЕЋИ ДА СМО ВРЛО ЗАДОВОЉНИ.
 
У ТОКУ 2010. ГОДИНЕ ДОНЕТА СУ СВА ПОДЗАКОНСКА АКТА НЕОПХОДНА ЗА ПРИМЕНУ ЗАКОНА О ВБА. ТИМЕ ЈЕ ЗАОКРУЖЕН НОРМАТИВНО – ПРАВНИ ОКВИР РАДА АГЕНЦИЈЕ. ДОСАДАШЊА ПРАКСА ЈЕ ПОКАЗАЛА ДА СУ ЗАКОНСКА РЕШЕЊА ВРЛО ДОБРА И ДА ПОЗИТИВНО УТИЧУ НА ОПЕРАТИВНОСТ И ЕФИКАСНОСТ РАДА АГЕНЦИЈЕ.
 
ИЗВРШЕНЕ СУ ЗНАЧАЈНЕ ПРОМЕНЕ У ИЗБОРУ, ОСПОСОБЉАВАЊУ И УСАВРШАВАЊУ КАДРА. ЗНАТНО ЈЕ ПОВЕЋАНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА РАД У ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНОЈ АГЕНЦИЈИ.
 
НА КОНКУРС ЗА ПРИЈЕМ НА 33 РАДНА МЕСТА ИЗ ГРАЂАНСТВА СЕ ЈАВИЛО 516 КАНДИДАТА, ДАКЛЕ У ПРОСЕКУ ПО 16 НА СВАКО РАДНО МЕСТО.
 
АГЕНЦИЈА ЈЕ ОПРЕМЉЕНА САВРЕМЕНИМ ОПЕРАТИВНО-ТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВИМА. УНАПРЕЂЕНА ЈЕ ОПЕРАТИВНА ДОКТРИНА И МЕТОДОЛОГИЈА РАДА. ПОВЕЋАНЕ СУ ОПЕРАТИВНE И ФУНКЦИОНАЛНЕ СПОСОБНОСТИ АГЕНЦИЈЕ.
 
ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНА АГЕНЦИЈА ИМА И НОВИ ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ. НА ОСНОВУ УРЕДБЕ КОЈЕ ЈЕ ДОНЕЛА ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УРЕЂЕН ЈЕ ИЗГЛЕД И НАЧИН КОРИШЋЕЊА ЗНАКА ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНЕ АГЕНЦИЈЕ.
 
ПРИПАДНИЦИ ВБА ИМАЈУ И НОВЕ СЛУЖБЕНЕ ЛЕГИТИМАЦИЈЕ И ЗНАЧКЕ.
 
УКРАТКО, МОЖЕМО РЕЋИ ДА ЈЕ ДАНАС ВОЈНОБЕЗБЕДНОСНА АГЕНЦИЈА САВРЕМЕНА ВОЈНА КОНТРАОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА СПОСОБНА ДА ЗАШТИТИ СИСТЕМ ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. ТО НАРАВНО НЕ ЗНАЧИ ДА ЈЕ РЕФОРМСКИ ПРОЦЕС ЗАВРШЕН. ОН ЋЕ СЕ НАСТАВИТИ У СКЛАДУ СА АКТУЕЛНИМ БЕЗБЕДНОСНИМ ЗАХТЕВИМА.
 
ПАРАЛЕЛНО СА РЕФОРМСКИМ ПРОЦЕСОМ ВБА ЈЕ ИЗВРШАВАЛА ЗАДАТКЕ БЕЗБЕДНОСНЕ И КОНТРАОБАВШТАЈНЕ ЗАШТИТЕ ВОЈСКЕ И МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
ЧИЊЕНИЦА ДА У СИСТЕМУ ОДБРАНЕ НИЈЕ БИЛО ЗНАЧАЈНИХ БЕЗБЕДНОСНИХ ПРОБЛЕМА УКАЗУЈЕ НА УСПЕШНОСТ ПРЕВЕНТИВНОГ ДЕЛОВАЊА ВБА И ДРУГИХ ЕЛЕМЕНАТА БЕЗБЕДНОСНО-ОБАВЕШТАЈНОГ СИСТЕМА И ОРГАНА КОМАНДОВАЊА.
 
ПОСТИГНУТИ СУ ЗНАЧАЈНИ РЕЗУЛТАТИ У СУЗБИЈАЊУ ОРГАНИЗОВАНЕ КРИМИНАЛНЕ ДЕЛАТНОСТИ И КОРУПЦИЈЕ, КОЈА У ОДНОСУ НА БРОЈНОСТ И ПОСЛЕДИЦЕ НЕМА ВИСОК НИВО ПРЕТЊЕ, АЛИ С ОБЗИРОМ НА СПЕЦИФИЧНОСТ СИСТЕМА ОДБРАНЕ, ЗАХТЕВА ЕНЕРГИЧНИЈЕ СУПРОТСТАВЉАЊЕ.
 
СИМБОЛИЧНО, У ОКВИРУ ЗАВРШЕТКА РЕФОРМСКОГ ПРОЦЕСА УРАДИЛИ СМО СТАЛНУ ПОСТАВКУ РАЗВОЈА ВОЈНЕ СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ. НАДАМ СЕ ДА ЋЕТЕ ИМАТИ ПРИЛИКУ ДА ЈЕ ВИДИТЕ И ЖЕЉА НАМ ЈЕ ДА ЈЕ ВИДИ ШТО ВЕЋИ БРОЈ ГРАЂАНА.
 
ЕКСЛУЗИВНОСТ ОВОЈ ИЗЛОЖБИ ДАЈЕ ЧИЊЕНИЦА ДА СУ СВА ДОКУМЕНТА ИЗ АРХИВА ОЗНЕ., КОС-А, ОРГАНА БЕЗБЕДНОСТИ ЈНА И ВОЈНЕ СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ, А ДА СУ СВИ ИЗЛОЖБЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРВИ ПУТ ДОСТУПНИ ЈАВНОСТИ. 
 
НА КРАЈУ ВАС ЈОШ ЈЕДНОМ ПОЗДРАВЉАМ И ЖЕЛИМ ДА СА НАМА ПРОВЕДЕТЕ ПРИЈАТНО ВЕЧЕ.
 
ХВАЛА!
 
  Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас