САОПШТЕЊЕ

11. 11. 2011

 

 САОПШТЕЊЕ

 

  

Директор Војнобезбедносне агенције, Светко Ковач је на свечаности рекао да је Агенција у овој години успешно извршавала задатке безбедносне и контраобавештајне заштите Министарства одбране и Војске Србије.

  Ковач је истакао да у систему одбране у току ове године није било организоване криминалне делатности. То је по његовим речима резултат не само ангажовања Војнобезбедносне агенције, већ и превентивних мера које предузимају и други органи Министарства одбране.

 Према речима директора ВБА последњих година у систему одбране опада број случајева појединачне криминалне делатности и корупције и они за сада не представљају значајну безбедносну претњу.

 ''Ове године извршили смо модернизацију Оперативног центра ВБА. Захваљујући великом разумевању и помоћи државних и других органа добили смо изузетно савремен центар из кога се управља операцијама ВБА и користи за друге потребе Агенције. Посебно желим да се захвалим Министарству унутрашњих послова Р. Србије и ''Телеком''-у Србије'', казао је Ковач.

 Говорећи о плановима за наредну годину Ковач је рекао да ће припадници ВБА непосредно учествовати у безбедносној и контраобавештајној заштити припадника Војске Србије у мировним операцијама и додао је да је то још један изазов за Агенцију.

 У складу са развојем и применом савремених технологија у оквиру обавештајних терористичких или других претњи, Војнобезбедносна агенција ће као модерна служба безбедности, посебну пажњу посветити безбедности информационих система и рачунарских мрежа које користи Војска Србије и Министарство одбране. На овај начин Војнобезбедосна агенција ће потврдити да је способна да одговори променљивим безбедносним изазовима и доприноси безбедности свих грађана Републике Србије, рекао је на свечаности директор ВБА.

Војнобезбедносна агенција је сваке године учествовала у разним хуманитарним акцијама. Ове године се укључила у акцију ''Битка за бебе''.

 12. новембар се обележава као Дан Војнобезбедносне агенције. Тог дана је 1839.године донет војни закон Кнежевине Србије у коме су први пут у новијој историји разрађена дела и санкције за издају, шпијунажу, побуну, као и други облици угрожавања безбедности војске и државе.

Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас