Г О В О Р директора ВБА поводом обележавања Дана ВБА

11. 11. 2011

                                                                                                                                                                                     Г О В О Р

директора ВБА поводом обележавања Дана ВБА

11. новембар 2011.године

 

Поздрављам вас испред Војнобезбедносне агенције и желим да се захвалим што сте се одазвали  нашем позиву да заједно обележимо 12.новембар дан Војнобезбедносне агенције.

 Тог дана 1839.године је донет први војни закон у коме су између осталог разрађена дела и санкције за издају, шпијунажу, побуну и друга дела која угрожавају војску и државу.

 То је био први војни закон у историји Србије, који је за то време имао модерна европска решења.

 Данас Војнобезбедносна агенција има заокружен нормативно правни оквир који је усклађен са европским и светским стандардима и прилагођен захтевима правног система Републике Србије.

 Ово је прилика да кажем да је Војнобезбедносна агенција у овој години успешно извршавала задатке безбедносне и контраобавештајне заштите Министарства одбране и Војске Србије.

 Посебно наглашавам да у систему одбране у току ове године није било организоване криминалне делатности. Ово је резултат не само ангажовања Војнобезбедносне агенције, већ превентивних мера које предузимају и други органи Министарства одбране.

 Последњих година у систему одбране опада број случајева појединачне криминалне делатности и корупције и они за сада не представљају значајну безбедносну претњу.

У односу на раније године посебно је унапређена пиротехничка безбедност, пошто је ове године решен тај проблем и нема више минскоексплозивних средстава која се чувају на отвореном простору.

 Ове године извршили смо модернизацију Оперативног центра ВБА. Захваљујући великом разумевању и помоћи државних и других органа добили смо изузетно савремен центар из кога се управља операцијама ВБА и користи за друге потребе Агенције. Посебно желим да се захвалим на помоћи Министарству унутрашњих послова Р. Србије и ''Телеком''-у Србије.

 У наредној години планирамо да непосредно учествујемо у безбедносној и контраобавештајној заштити учешћа припадника Војске Србије у мировним операцијама, што је за нас један нови изазов.

 У складу са развојем и применом савремених технологија у оквиру обавештајних терористичких или других претњи, Војнобезбедносна агенција ће као модерна служба безбедности, посебну пажњу посветити безбедности информационих система и рачунарских мрежа које користи Војска Србије и Министарство одбране.

 На овај начин Војнобезбедосна агенција ће потврдити да је способна да одговори променљивим безбедносним изазовима и даје пуни допринос безбедности свих грађана Републике Србије.

 Војнобезбедносна агенција је сваке године учествовала у разним хуманитарним акцијама. Ове године смо се укључили у акцију ''Битка за бебе''.

 

Хвала!Oбјављено у секцији: Актуелности

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас