САОПШТЕЊЕ

10. 11. 2010

 Изложба о развоју војне службе безбедности
 
 
Стална поставка о развоју војне службе безбедности биће отворена 12. новембра 2010. године, поводом окончања планског дела реформe Војне службе безбедности и Дана Војнобезбедносне агенције.
 
Идеја и циљ ове изложбе је да се широј јавности прикаже развој војне службе безбедности. За сваки период приказана су документа о оснивању, надлежностима и задацима и нормативно–правном оквиру рада, као и о најважнијим проблемима којима се служба бавила у одређеном периоду.
 
Концепт изложбе је мултимедијалан, тако да је грађа, осим историјских докумената и предмета – техничких средстава коришћених у оперативном раду, представљена и кроз видео записе.
 
У поставци je примењен хронолошко–тематски приступ, тако да је историјат развоја службе подељен у шест периода. Први период односи се на почетне форме војнe службe безбедности од Карађорђа и Милоша Обреновића, доношења првог Војног закона 1839. године, период Краљевине СХС и Краљевине Југославије до Другог светског рата. Други период се односи на ОЗНУ, трећи на КОС, четврти на Органе безбедности ЈНА, пети период се односи на Војну службу безбедности и шести на ВБА, која је званично почела са радом 1. јануара 2004. године.
 
Један од занимљивијих делова изложбе је период рада КОС-а у време Информбироа, где су приказана оригинална документа о илегалном организовању у војсци, бекству из војске, иступима са позиција Информбироа, санкцијама које су предузимане и сл.
 
Изложба приказује и период стварања илегалних група у војсци са позиција албанског екстремизма, покушаје тровања хране, убиства старешина, крађе оружја, као и друге илегалне делатности албанских терориста од 1946, преко 1981. до краја деведесетих година двадесетог века.
 
Посебан део изложбе односи се на деловање страних обавештајних служби према војсци. Приказани су начини остваривања комуникације између шпијуна из војске и страних обавештајних служби, од тајнописа, шифрованих писаних и других порука, радио везе, све до комуникације информатичким средствима.
 
Део изложбе посвећен је начинима прилагођавања разних предмета које је служба користила за прислушкивање.
 
Ову музејску поставку чини ексклузивном чињеница да се многи експонати први пут претстављају широј јавности.

 Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас