САОПШТЕЊЕ поводом обележавања 12. новембра – Дана ВБА

10. 11. 2009

 
 
САОПШТЕЊЕ
поводом обележавања 12. новембра – Дана ВБА
 
 
У Клубу Војске Србије на Топчидеру данас је одржан свечани пријем поводом обележавања 12. новембра – Дана Војнобезбедносне агенције.
 
Пријему су присуствовали: председник Владе Републике Србије господин др Мирко Цветковић, господин Ивица Дачић, подпредседник Владе и министар унутрашњих послова, затим министар одбране у Влади Републике Србије господин Драган Шутановац, и остали министри Владе Републике Србије, као и директор Полиције господин Милорад Вељовић, директор БИА господин Саша Вукадиновић, представници Суда за ратне злочине и Специјалног тужилаштва, као и представници дипломатског кора.
 
Директор ВБА Светко Ковач је нагласио да је 12. новембра 1839. године донет Војни закон Кнежевине Србије у коме су између осталог разрађени облици угрожавања и мере заштите Војске.
 
То је био први војни закон у историји Србије, а 170 година након тога, у октобру ове године, Србија је први пут добила закон о војним службама безбедности који је урађен у складу са савременим светским стандардима и препорукама.
 
Посебно је наглашено да су доношењем овог закона створени услови за успостављање нормативно – правног оквира војних служби, као и за окончање планираних реформи ВБА.
 
Директор ВБА истакао је да реформе започете 2002. године треба да буду окончане до краја следеће године.
 
Ковач је на данашњој свечаности подсетио да су до сада успешно завршени скоро сви планирани задаци реформе Војне службе безбедности. Према његовим речима извршене су нормативно – правне, организационе и промене у области оперативне доктрине и методологије рада.
 
ВБА је у току 2009. године успешно извршавала задатке безбедносне и контраобавештајне заштите Војске и Министарства одбране, посебно у Копненој зони безбедности, као и задатке који се односе на супротстављање организованој криминалној делатности и корупцији усмереној према Министарству одбране и Војсци, као и задатке у оквиру сарадње са Хашким трибуналом.
 
Ковач је истакао да је реализацијом реформских циљева као и ефикасним извршавањем задатака ВБА постала модерна служба спремна да одговори променљивим безбедносним изазовима у интересу свих грађана.Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас