САОПШТЕЊЕ

08. 11. 2012

             

                                 САОПШТЕЊЕ

 

 

   Поводом 12. новембра -  Дана Војнобезбедносне агенције у згради Старог генералштаба вечерас је одржан свечани пријем.

      Директор Војнобезбедносне агенције Светко Ковач је на свечаности рекао да је Војнобезбедносна агенција ове године са великим успехом извршавала задатке безбедносне и контраобавештајне заштите система одбране.

       Он је истакао да није било значајанијих  безбедносних проблема у Војсци Србије и Министарству одбране и да је безбедносна ситуација у систему одбране стабилна.

     ``Обележавање Дана Војнобезбедносне агенције је и прилика да се сумирају резултати рада у овој години. Откривен је и документован случај криминалне делатности групе коју су чинили 10 припадника војске и 4 цивила, која је у једном складишту отуђивала погонско гориво. Након завршене финансијске истраге од чланова криминалне групе одузети су станови, грађевинско земљиште, аутомобили и друга имовина која је стечена извршењем овог кривичног дела. У наставку разјашњавања организоване криминалне групе која је раније откривена, а која се бавила злоупотребама у области стамбене проблематике и статусних питања, прикупљени су докази за око 100 лица која су на незаконит начин стицали материјалну корист``, казао је директор ВБА.

     Он је додао да иако организована криминална делатност, корупција и случајеви појединачне криминалне делатности не представљају значајну безбедносну претњу систему одбране,  оне  због специфичности и осетљивости система одбране захтевају значајније ангажовање на примени превентивних и репресивних мера.

       Ковач је истакао да је од првог Закона који је дефинисао претње према Војсци до данашњих дана служба безбедности била организована  на различите начине и да је функционисала у складу са различитим врстама прописа.

       ``Тек у новије време, када су почеле суштинске реформе у војној служби безбедности донети су закони који су регулисали њихов рад. Суштина ових закона је да су у њима прецизно разрађени механизми демократске цивилне контроле и надзора над радом војне службе безбедности, као и да се мере надзора могу примењивати искључиво по одлуци суда``, казао је директор ВБА.

         На свечаности, директор ВБА је најавио измене Закона о ВБА и ВОА које се првенствено односе на примену мера надзора без увида у садржај разговора, тзв. листинг, и додао да ће ове мере убудуће одобравати Суд.

          Према његовим речима, очекује се да ће до краја године предлог измене Закона о ВБА и ВОА проћи скупштинску процедуру.

        Говорећи о плановима ВБА у наредном периоду, Ковач је рекао да је потребно подићи ниво оперативне и функционалне способности ВБА што ће се према његовим речима остварити бољом организацијом, опремањем савременим оперативно – техничким средствима и системима, као и оспособљавањем кадра.

         Дан ВБА обележава се 12. новембра у знак сећања на 1839. годину када је први пут донет војни закон Кнежевине Србије у којем се помињу дела и санкције за издају, шпијунажу, побуну и друге облике угрожавања безебдности Војске и државе.Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас