kovacc.gif

Политика, МИНИ ИНТЕРВЈУ: СВЕТКО КОВАЧ, директор Војнобезбедносне агенције,Борба против албанског тероризма оставља посебан утисак

06. 12. 2010

МИНИ ИНТЕРВЈУ: СВЕТКО КОВАЧ, директор Војнобезбедносне агенције

Борба против албанског тероризма оставља посебан утисак
 
Нисмо успели да пронађемо нека оперативно-техничка средства из периода када се КОС преформирао у Органе безбедности ЈНА
Светко Ковач: грађа коју смо предали Војном архиву је врло интересантна за истраживаче (Фото Д. Јевремовић)
Повод за израду ове поставке је завршетак планског дела реформи војних служби безбедности, који је трајао од 2002. до 2010. године. Пошто је један од циљева реформи службе био и демистификација војне службе безбедности и њено отварање и боља комуникација са јавношћу, сматрали смо да је изложба један од начина да се то оствари, каже директор ВБА Светко Ковач објашњавајући зашто је агенција направила сталну поставку о развоју војне службе безбедности.
Да ли постоји документ или предмет који би сте желели да изложите, а данас вам није доступан?
Наравно да нисмо нашли све што је карактеристично за поједине фазе и поставка је урађена тако да се може допуњавати и проширивати. Конкретно, нисмо успели да пронађемо нека оперативно-техничка средства из периода када се КОС преформирао у Органе безбедности ЈНА, као ни неке од првих службених легитимација. Надамо се да ћемо и то ускоро успети да пронађемо. Желим да истакнем да је концепт поставке мултимедијалан. Комбинацијом изворних докумената, оперативно-техничких средстава и других предмета, видео записа, оригиналних правила и упутстава из разних периода рада војне службе безбедности, изгледа најстаријег досијеа и друге документације, настојали смо да покажемо како је изгледала војна служба безбедности у разним периодима.
Радећи на поставци имали сте прилику да студиозније упознате историју војне тајне службе. Који случај на Вас оставља посебан утисак?
Морам да кажем да је наша идеја била да прикажемо развој војне службе безбедности кроз историју и то како је била организована, на основу којих прописа је радила, која је техничка средства користила и којим се проблемима бавила. Због тога нисмо обрађивали ни један конкретан случај, иако су поједини документи или предмети делови неких случајева. Али, ако бих нешто посебно издвајао онда је то рад војне службе безбедности на откривању и спречавању илегалног организовања у војсци, као и на откривању и пресецању агентурних веза страних обавештајних служби у војсци. То је пре свега рад КОС-а у периоду Информбироа и у условима илегалног организовања и стварања тзв. завереничких група, дезертерства, иступа и других облика деловања. Други период који такође сматрам интересантним се односи на илегално организовање у ЈНА и период формирања и деловања група са позиција албанског тероризма и екстремизма.
Поставка обрађује догађаје закључно са 1998. годином. Да ли је рано за јавно представљање догађаја из рата са НАТО-ом 1999. године, улози војске у променама 5. октобра, хапшењу Момчила Перишића 2002. године или хашким бегунцима?
Поставка обрађује развој војне службе безбедности од почетних форми до данашњег облика организовања, дакле, укључујући и ВБА. Према томе, изложена су нека документа и после 2000. године, а која се односе на нормативно-правни оквир рада ВБА. Међутим, када су у питању оперативна документа, њихова доступност је регулисана другим прописима. Могућност да неки документ буде доступан јавности регулисан је Законом о архивској грађи. ВБА је крајем 2006. и почетком 2007. године отворила своју архиву, тако што је Војном архиву предала сву грађу насталу између 1944. и 1976. године. До сада се показало да је овај материјал врло интересантан за истраживаче, посебно за неке периоде, као што је период Информбироа. Сигурно ће и документа о којима говорите једнога дана бити доступна јавности у складу са актуелним прописима.
 
 
М. Г.
објављено: 05.12.2010.Oбјављено у секцији: Интервјуи

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас